Examining sociology's position in an increasingly interdisciplinary environment - Žažar, Krešimir (Družboslovne razprave, 2016)
S perspektive vse večje interdisciplinarnosti se zdi nujno določiti tudi mesto sociologije v kontekstu rastočega interdisciplinarnega okolja sodobne znanosti. Odnos sociologije do drugih znanosti se nemudoma preplete s številnimi vprašanji, ki jih tu preučujemo: a) načini interdisciplinarnih povezav; b) lastnosti ravni, na katerih se lahko pojavijo interdisciplinarna sodelovanja; c) kaj sociologija lahko zagotovi in kaj lahko pričakuje od drugih disciplin; d) potencialne prednosti sodelovanja v interdisciplinarnih znanstvenih podvigih kot tudi njihove morebitne nevarnosti. Poleg tega je poudarjena prednost multidisciplinarnosti kot "mehkejše" različice interdisciplinarne povezanosti. In na koncu, poudarjena je nujnost disciplinarne enotnosti sociologije zaradi njene sposobnosti, da danes ustrezno odgovori na veliko število družbenih izzivov.
Keywords: Sociologija; Sociology; Interdisciplinarnost; Interdisciplinary approach to knowledge; Scientific areas; Znanstvene discipline