Povezanost 24-urnega krvnega tlaka z razvojem športnega srca pri ženskah in moških - Rogel, Polona (Medicinski razgledi, 2003)
Dolgotrajna športna aktivnost povzroči razvoj športnega srca, za katerega je značilna razširjena votlina levega prekata in povečana debelina sten ter masa levega prekata. Te spremembe so pri moških veliko pogostejše kot pri ženskih športnicah. Naš namen je preveriti naslednji hipotezi: 1. Večja masa levega prekata pri moških športnikih je povezana z višjim krvnim tlakom. 2. Večja masa levega prekata ni povezana z večjo telesno aktivnostjo pri moških v primerjavi z ženskami. Preiskovali smo 15 parov športnih plesalcev, članov državne reprezentance, in 30 kontrolnih oseb (15 moških in 15 žensk). Pri vsehpreiskovancih smo izmerili 24-urni krvni tlak in napravili ultrazvok srca ter obremenitveno testiranje na kolesu. Plesalci imajo v primerjavi s plesalkami statistično značilno višji indeks mase levega prekata, izmerjen s pomočjo M-mode (p < 0,004) in 2D (p < 0,001), 24-urni sistolični krvni tlak (p< 0,001), dnevni (p < 0,001) in nočni sistolični krvni tlak (p < 0,001) in sistolični krvni tlak po Riva Rocciju (p < 0,000). Plesalci so pri obremenitvenem testiranju na kolesu dosegli značilno višji sistolični krvni tlak ob maksimalni obremenitvi (p < 0,004). Multivariantna analiza je pokazala, da indeks mase levega prekata, izmerjen z 2D-metodo, najbolje napovedujejo maksimalna obremenitev, ki jo je preiskovanec zmožen doseči na kolesu, sistolični krvni tlak pri maksimalni stopnji obremenitve, 24-urni sistolični tlak, dnevni sistolični krvni tlak, in krvni tlak izmerjen po Riva Rocciju. Večjo maso levega prekata pri moških športnikih lahko deloma razložimo z višjim krvnim tlakom. Razlika v masi levega prekata ni povezana s stopnjo telesne aktivnosti, saj je ta enaka pri obeh članih plesnega para.
Keywords: Hipertrofija levega prekata; Sports; Hypertrophy, Left Ventricular; Krvni pritisk, merilniki; Krvni pritisk, merjenje; Dancing; Blood Pressure Determination; Ples; Blood Pressure Monitors; Športi; Exercise Test; Multivariatna analiza; Obremenitveni test; Sex Factors; Odrasli; Adult; Heart Rate; Spolni faktorji; Multivariate Analysis; Srčna frekvenca; krvni tlak; heart; srce; športniki