Centralization and reduced financial resources: A worrying picture for Hungarian municipalities - Siket, Judit (Central European Public Administration Review, 2021)
Članek podaja pregled vladnih predpisov, ki so vplivali na delovanje in ekonomski položaj lokalnih samouprav na Madžarskem med pandemijo covida-19. Raziskava zajema obdobje od razglasitve izrednega stanja marca 2020 do konca leta. Cilj študije je bil raziskati izvajanje posebnih določb Evropske listine lokalne samouprave, povezanih z vprašanji lokalne demokracije v kriznih časih. Članek analizira razmerje med pandemijo in vladnimi ukrepi, ki so vplivali na ekonomski položaj lokalnih samouprav. Članek ne podaja objektivne ocene, temveč predstavlja in analizira ustrezne vire. Temelji predvsem na pregledu pravnega okvira in ustreznih odločb ustavnega sodišča. Analiza tako kaže, da ustavno sodišče ni podprlo ali pa je le delno podprlo pravne interese lokalnih samouprav, vladni ukrepi pa so "prestali preizkus ustavnosti". Študija potrjuje prvotno domnevo, da se je pretirana centralizacija dodatno okrepila, medtem ko je položaj lokalnih samouprav v sistemu državne uprave oslabel. Nekateri ukrepi še posebej vzbujajo skrb, saj kažejo na globlje težave v madžarskem pravnem sistemu, ne glede na pandemijo.
Keywords: constitutional requirements; Covid-19 pandemic crisis; European Charter of Local Self-Government; Evropska listina lokalne samouprave; exceptional legal order; financiranje občin; izredni pravni red; local self-government; lokalna samouprava; municipal finance facilities; pandemija covida-19; ustavne zahteve