Ocenjevanje sposobnosti za vožnjo s sodobno tehnologijo - Sremec, Marko (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
Ocenjevanje sposobnosti za vožnjo s pomočjo sodobne tehnologije (simulatorji vožnje) je velik korak k objektivizaciji ocene. Rezultati, ki jih pridobimo s testiranjem na simulatorju, nam omogočajo uvid v posamezne in kombinirane spoznavne, gibalne in vidne sposobnosti, ki so osnova za varno upravljanje motornega vozila v dinamičnem prometnem okolju. S tehnološkim razvojem simulatorji ponujajo tudi možnost rehabilitacije pacientov po različnih boleznih ali poškodbah in povrnitev njihovih vozniških zmožnosti. Čeprav imajo različne države lastno zakonodajo, strokovna merila in infrastrukturo, imajo simulatorji vožnje gotovo pomembno vlogo in prispevajo k ocenjevanju sposobnosti za vožnjo.
Keywords: Automobile Driving; driving; promet; rehabilitacija; rehabilitation; simulator; traffic; vožnja