Zakaj (in kako) ukiniti sistem doplačil in dopolnilno zdravstveno zavarovanje? - Mišič, Luka (Delavci in delodajalci, 2020)
V sredo, dne 29. 1. 2020, je državni zbor z 32 glasovi "za" in 51 glasovi "proti" zavrnil predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-O), ki je predvideval ukinitev sistema doplačil in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot zavarovanja za kritje razlike do polne vrednosti storitev zdravljenja in stvari iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Neuspešen predlog je odražal nedavno več mesecev trajajočo razpravo o ukinitvi doplačil in prostovoljnega zavarovanja za doplačila, kot ga v jedrnih značilnostih poznamo vse od ustanovitve specializirane zavarovalnice na podlagi uveljavitve Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-C) iz leta 1998. Zdi se, da je ob vnovičnem neuspehu pobudnikov ukinitve sistema doplačil in dopolnilnega zavarovanja napočil trenutek za ponovno razpravo o pravnosti in smotrnosti, nenazadnje pa tudi socialni pravičnosti (ne)ukinitve.
Keywords: dopolnilno zdravstveno zavarovanje; obvezno zdravstveno zavarovanje; socialna varnost; socialno pravo; zdravstveno varstvo; zdravstveno zavarovanje