Razelektritvena optična spektroskopija (GDOES) - Šmíd, Petr (Vakuumist, 2000)
V prispevku opisujemo osnovni princip, na katerem temelji razelektritvena optiča spektroskopija, ki se uporablja za analizo sestave trdnega vzorca po globini. Obravnavamo tudi nekatere nerešene probleme s katerimi se srečujemo pri kvantifikaciji izmerjenih spektrov. Uporabnost metode ilustriramo z nekaterimi praktičnimi primeri.
Keywords: optična spektroskopija; preiskava materiala