Unterstadt - Šojat, Ivana (knjige, 2022)
Večkrat nagrajeni kultni roman Unterstadt je ena tistih knjig, ki bralca popolnoma potegne v zgodbo in mu daje možnost, da se poistoveti z glavnimi junaki. Delo je v prvi vrsti roman o Osijeku, o osiješki četrti Donji grad (nem. Unterstadt), o meščanski družini nemških korenin, o dvajsetem stoletju, zgodovinskih pretresih, spremembah, pravičnosti in krivici, vojnah, smrti, strahu, ljubezni in veselju. Usoda družine, mesta in države je pripovedovana skozi življenja štirih generacij žensk, ki trpijo pod zgodovino in ob tem ohranjajo prihodnost, medtem ko njihovi moški vodijo svoje jalove bitke in vnaprej izgubljene vojne. Svet Unterstadta, poln čustev, preobratov, vitalnosti, odtenkov, vrlin in pomanjkljivosti glavnih in stranskih likov, je univerzalen in se dotika skoraj vsake družinske zgodovine na tem svetu.