Trieste: da lunedi a Kosovel - Merku, Pavle (Linguistica (Ljubljana), 2000)
Naglasni premik od zadnjega zloga nazaj za dva ali kar tri zloge (lunedi>lunedi, mercoledi>mercoledi) velja za psoebnost tržaškega narečja, vendar ni temu pojavu doslej nihče v znanstvenem svetu posvetil pozornosti. Pojav se v Trstu razširi najprej na priimke iz Veneta (Padovan>Padovan), zatem pa - po 16. stoletju tudi na slovenske priimke iz neposredne tržaške okolice (Perovel>Parovel in Kosovél>Kósovel).
Keywords: dialect; dialectology; dialektologija; naglas; narečja; Slovene; slovenščina; tržaško narečje