Težak je poklic gostinca Slabe plače in neugoden razpored delovnega časa vodijo kvalificirane delavce v druge stroke V naSi občmi je nekai gostinskih delovnih organizacij. precej je tudi zasebmh gostincev. Vsi pa se pntožujejo, da manjka kvalificiranih gostincev in tudi učencev za gostmstvo ni na voljo. Zato si delovne orgamzacife pomaga|o tako, da pndobivajo v del razmerja osebe, ki mso strokovno usposobljene. S tem trpi postrezba. gosti so nezado-voNni z gostinskimi usfugami. Ce vprašamo gostince, zakaj tako dobimo odgovor. da tudi v bo-doče ne bo niC boljfie Gostinci namreč odhafajo v druge poklice Gostinci se pritožujejo. da njih delo prema'0 vrednotimo saj so glede osebnih dohodkov resnično na repu povprečja v naši občini. Tudi še tako nagraievanje po promelu ne odtedta osebnega dohodka po-vrečno strokovnega delavca v drugih strokah. Pa ludi delo ob nedeljah in prazntkih je premalo vrednoieno oz pravi gostinec sploh nima prostega časa Ker gostinci ne vidijo izhoda \z takega nezavidljivega položaja, odhajajo iz gostmstva Tako smo imelt v nadi občini primere. da je delavka - gostinski tehnik po pokficu - presedlala v bančno službo in |e sedaj z delom zelo zadovoljna saj m veL "gostinka" in ima manj skrbi m prosto nedeljo. Ali pa tistega visokokvalificiranega kuharja. ki se je spectaliziral v hotelih za pnpravljanje spectalitet, pa je odhlačal kar v tovarniSko menzo zaprtega tipa in se kljub specializaciji ukvarja z kuhanjem enoliCnic in s pnpravljanjem fižolovih solat. Ali ni škoda. da ni več kuhar-specialist9 Kaj moremo. saj ima dopoldansko delo in še prosto soboto in nedeljo. Nekatere gostinske delavke pa so se zapo-slile v bilejih trgovskih orgamzactj. kjer je tudi v sobotah popoldne in nedeljah trgovina zaprta. Ka| pomaga (adikovati, najti bo treba kadrovske rešitve in dobiti delavce od drugod ter jih izobrazevati ob delu, da bo le morda kdo oslal v gostinstvu. Drugače nam bo res trda pi-edla oz. si bomo kar sami postregli v restavraciji, plačali pa nikomur, saj ne bo plačilnega. I. P. _________________________________________________^