Miselni modeli cepljenja, zaupanje v zdravstvo in odnos staršev do cepljenja otrok - Gjorgjievski, Bojan (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2016)
Na področju zdravstva se v zadnjih letih pojavljajo mnoga protislovna pojmovanja, tudi tista, povezana z odnosom do cepljenja. Del staršev na osnovi svojega razumevanja pojava cepljenju nasprotuje. Namen raziskave je bil primerjati miselne modele laikov s strokovnimi modeli in preučiti povezanost miselnih modelov cepljenja ter zaupanja v zdravnike in sistem zdravstva s stališči staršev do cepljenja otrok. Pri tem smo upoštevali demografske značilnosti staršev in medkulturne razlike med starši iz Slovenije in Makedonije. Zanimala nas je tudi vloga obveznega in neobveznega cepljenja, saj se vedenjska namera pri neobveznem cepljenju pokaže mnogo jasneje. Metodološko je raziskava miselnih modelov temeljila na pristopu Morgana, Fischhoffa, Bostroma i n Atmana (2002), ki ima tri faze: (1) pridobivanje strokovnih miselnih modelov, (2) pridobivanje miselnih modelov laikov (tj. staršev) in (3) primerjava obojnih miselnih modelov. Strokovni modeli cepljenja so bili pridobljeni pri petih zdravnikih iz Slovenije in petih zdravnikih iz Makedonije, laični pa v strukturiranih intervjujih s 33 starši iz Slovenije in 30 iz Makedonije. Na osnovi primerjav strokovnih in laičnih miselnih modelov lahko ugotovimo, da se miselni modeli cepljenja pri starših enoletnih otrok razlikujejo od strokovnih miselnih modelov. Večina intervjuvanih staršev, tako makedonskih kot slovenskih, je tudi odgovorila, da bolj zaupa zdravniku kot sistemu zdravstva, in sicer predvsem zaradi v glavnem dobrih izkušenj z izbranim pediatrom. Pri nekaterih slovenskih starših smo opazili težnjo po identifikaciji obveznega cepljenja s prisilo.
Keywords: cepljenje; vaccination; mental models; miselni modeli; parents; starši; attitudes; stališča; trust; zaupanje; zdravniki; doctors; Slovenia; Slovenija; Macedonia; Makedonija; Republic of Macedonia; medkulturne razlike; cross cultural differences