Ideološke premise ameriškega pravnega realizma - Spruk, Jure (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2024)
Avtor obravnava ameriški pravni realizem in njegove ideološke sledi. S pravno teoretičnega stališča ameriški pravni realizem zaobjema teorijo sodniškega odločanja, ki se je zlasti v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja razvila kot odgovor na Langdellov pravni formalizem in formalistično sodniško odločanje. Namesto pravnih pravil so ameriški pravni realisti v središče analize sodniškega odločanja postavili iz konkretnih primerov izvedena dejstva, bolj kot notranja logika pravnega razlogovanja pa so jih zanimale njegove posledice. Umestitev teoretičnih poudarkov ameriškega pravnega realizma v družbeni kontekst njihovega nastanka pokaže na njihove ideološke implikacije. Z ideološkega vidika je kritika formalizma pomenila kritiko klasično liberalnih ideoloških konstruktov, zlasti nevtralnega in svobodnega trga, ki so družbeno moč pospešeno zgoščali v rokah posameznikov in korporacij na škodo manj privilegiranih družbenih skupin. Kritika eksaktnega preračunavanja pravilnosti sodniških odločitev je bila dejansko kritika naravne neizogibnosti trga kot pravičnega posrednika med interesi materialno neenakih posameznikov in družbenih skupin.
Keywords: American legal realism; ameriški pravni realizem; ideologija; ideology; teorija prava; theory of law; ZDA