Retorika prostora - Matajc, Vanesa (Primerjalna književnost, 2013)
Članek se nanaša na Mullaneyevo branje mesta kot besedila in se osredini na prestolnico, v katero se nacionalna skupnost prostorsko vpisuje z znaki nacionalne ideologije. V kontekstu separatističnega nacionalizma pomemben delež teh znakov predstavljajo literarno-referenčni vpisi v prostor. Na primeru Ljubljane med letoma 18961918 je prikazano, kako literarno-referenčni urbani objekti delujejo kot (znakovno različni) retorični tropi, ki različnim interpretom sugerirajo ambivalentne ali nasprotujoče pomene. Tovrstno uporabo literature in upor zoper njo prikaže Cankarjevo besedilo o Ljubljani in poročilo o Cankarjevem pogrebu, ki uprizarja ceremonialni vpis nacionalne ideologije v prestolnični prostor.
Keywords: Cankar, Ivan, 1876-1918; literatura in prostor; retorika prostora; Slovene literature; slovenska književnost; nacionalna identiteta; interpretativna skupnost; Melle Stomp; mesto; prestolnica; Ljubljana