Varovanje in obravnava oseb z duševno manjrazvitostjo in pridruženimi duševnimi motnjami v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig - Demšar, Andreja (Varstvoslovje, 2023)
Namen prispevka:Namen prispevka je predstaviti razmere, težave in ukrepe v Zavodu zaprestajanje kazni zapora Ig ob namestitvi in obravnavi storilk kaznivih dejanjz duševno manjrazvitostjo in pridruženimi duševnimi motnjami, ki prihajajo izvarovanega oddelka socialnovarstvenega zavoda.Metode:Prispevek je strokovne narave. Združuje deskriptivno metodo in praktičneizkušnje avtoric, pridobljene pri delu z osebami z duševno manjrazvitostjo induševnimi motnjami v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig.Ugotovitve:Pri osebah z duševno manjrazvitostjo in duševnimi motnjami se je izkazalo,da se niso sposobne vključiti v vsakdanje zaporsko življenje. Pri upoštevanjupravil in osnovni skrbi zase so potrebovale usmeritve in pomoč zaposlenih alidrugih zaprtih oseb. Poleg tega pri njih izstopa nepredvidljivo in neobvladljivovedenje, s katerim ogrožajo svoje življenje in ga ni mogoče preprečiti. Njihoveposebne potrebe presegajo prostorske, kadrovske in strokovne zmožnostiZavoda za prestajanje kazni zapora Ig. Zaradi neustreznih pogojev prihaja dokršenja njihovih osnovnih pravic in dostojanstva.Praktična uporabnost:Prispevek podaja opis dejanskih pogojev v Zavodu za prestajanje kaznizapora Ig in težav, ki se pojavljajo pri obravnavi oseb z duševno manjrazvitostjoin duševnimi motnjami. Širši strokovni javnosti in predvsem osebam, kisodelujejo v kazenskem postopku (sodniki, izvedenci, tožilci, odvetniki itd.),omogoča praktičen vpogled v razmere v ženskem zaporu. Izvirnost/pomembnost prispevka:Prispevek opisuje novo nastalo situacijo, s katero se v Zavodu za prestajanjekazni zapora Ig srečujejo zadnjih nekaj let, zato tovrstna problematika še nibila obravnavana na tej ravni. Obravnavana tematika predstavlja izhodišče zanadaljnjo razpravo in iskanje pravnih in strokovnih rešitev.
Keywords: bivanjske razmere; Človekove pravice; Duševne bolezni; duševne motnje; samopoškodbe; Samopoškodovanje; Zapornice; Zavod za prestajanje kazni zapora Ig