Preiskava pljučne funkcije pri otrocih - Fležar, Matjaž (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Preiskava pljučne funkcije pri otroku, starejšem od pet let, je standardizirana, podobno kot pri odraslem (1). Vseeno pa je bronhialno provokacijsko testiranje zaradi majhnosti dihalnih poti pri otroku lahko nevarnejše. Analizirali smo nabor preiskav, ki ga izvajamo, primerjavo rezultatov testov s testiranjem odraslih in kakovost sodelovanja otrok pri preiskavi. Metode. Pri 517 otrocih, starejših od 5 let, ki so bili napoteni naOddelek za respiratorno funkcijsko diagnostiko Bolnišnice Golnik, smo opravili spirometrijo kot standardno preiskavo, pri diferencialni diagnozi astme pa še metaholinski bronhialni provokacijski test ali bronhodilatatorni test s salbutamolom. Uporabili smo standardizirane postopke preiskave pljučne funkcije in provokacijskih testiranj kot jih poznamo pri testiranju odraslih. Analizirali smo varnostne vidike teh preiskav pri otrocih in sposobnost otrok za sodelovanje in pravilno izvedbo preiskave. Rezultati. Najpogosteje je bilo pri otrocih potrebno opraviti spirometrijo in bronhialno provokacijsko testiranje za razjasnitev obstruktivnega sindroma (astme). Kar pri 291 otrocihsmo opravili metaholinski test, ki je bil pri 153 tudi pozitiven. Padecpretoka v izdihu (forsiranega ekspiratornega pretoka v prvi sekundi izdiha - FEV1) je bil pri pozitivnem testu večji v primerjavi z odraslo populacijo, tudi odmerek metaholina je bil manjši. Sodelovanje otrok pri preiskavi je bilo zelo dobro in število neuspelih preiskuv v primerjavi z odraslimi celo manjše. Zaključki. Preiskava pljučne funkcije pri otrocih, starejših od pet let, je varna, če se izvaja v dobro standardiziranih pogojih,ki veljajo tudi za provokacijsko testiranje odraslih.
Keywords: Adolescenca; Adolescence; bolezni; Bronchial Provocation Tests; Bronhialni, provokacijski testi; Child; Diagnostic Use; diagnostika; disease; Forced Expiratory Volume; Forsirani, ekspiratorni volumen; Lung Volume Measurements; Metaholinski klorid; Methacholine Chloride; otroci; Otrok; pljuča; Pljučni volumen, meritve; Spirometrija; Spirometry; Vital Capacity; Vitalna kapaciteta