Towards a clarification of the history of the Slovene river name Soča - Repanšek, Luka (Linguistica (Ljubljana), 2015)
Etimologija imena Soča (standardno furlansko Lusinç, italijansko Isonzo) je bila sicer zadovoljivo razjasnjena že pred več kot pol stoletja. Ime je brez dvoma treba izpeljevati iz praindoevropskega korena (...) s sicer težje ugotovljivo prvotno semantiko, vendar se v poizkusu natančnega spremljanja zgodovinskega razvoja imena od njegove prvotne podobe do sodobnih kontinuantov (predvsem furl. Lusinç ~ narečno Lisuns itd.) izkaže, da kopica bistvenih dejstev ostaja nerazjasnjenih. Splošna večznačnost fonetične podobe organskih kontinuantov, vključno s skopimi in težje pojasnljivimi podatki, ki jih ponuja skoraj tisočletje zelo sporadičnih historičnih zabeležb imena, je v neposredni vzročni povezanosti z množico verjetnih (in mnogokrat povsem teoretičnih) kombinatoričnih možnosti rekonstrukcije formalnih sredstev, vpletenih pri tvorbi izhodnega deverbativa. V prispevku se pod vprašaj ponovno postavlja vse relevantno in zanesljivo gradivo, ki bi, povezano v smiselno in kronološko prepričljivo izgrajeno celoto, utegnilo odgovoriti na vprašanje o natančni fonetični in morfološki podobi izhodne oblike (in posledično njenem prvotnem pomenu) ter pojasniti vse razvidne spremembe substitucijske narave, do katerih je zanesljivo prihajalo pri prehajanju hidronima skozi različne jezikovne sisteme.
Keywords: etimologija; étymologie; etymology; hydronymes; Slovene; slovenščina; Soča (reka); toponymes; vodna imena; zemljepisna imena