Primerjava vpliva klasičnega in vibracijskega ogrevanja na moč in hitrost mišičnih odzivov - Rodošek, Zoja (Koraki v znanost, 2025)
Vibracijske plošče sodijo med sodobne pripomočke za vadbo, saj z usmerjenimi tresljaji spodbujajo aktivacijo mišičnih vlaken in lahko v kratkem času povečajo pripravljenost organizma na telesni napor. S tem vplivajo na delovanje živčno-mišičnega sistema ter pospešujejo hitrost in moč mišičnih kontrakcij, kar je posebej pomembno pri nalogah, pri katerih je odločilna eksplozivnost. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali uporaba vibracijske plošče kot dela ogrevanja izboljša športno učinkovitost v primerjavi s klasičnim ogrevanjem brez vibracij. Poseben poudarek je bil namenjen posameznikom, ki se s športom ne ukvarjajo redno. Udeleženci so izvedli dva testa – skok v daljino z mesta ter 20-metrski šprint z letečim štartom – enkrat po ogrevanju na vibracijski plošči in enkrat po običajnem ogrevanju. Rezultati so pokazali, da je vibracijska stimulacija ob prvi uporabi nekoliko izboljšala dosežek pri skoku, medtem ko pri hitrosti teka večjih razlik ni bilo. Statistično pomembnih razlik med obema načinoma ogrevanja v raziskavi nismo potrdili.
Keywords: hitrost teka; mišična aktivacija; mišična eksplozivnost; mišične kontrakcije; ogrevanje; skok v daljino; šprint; vibracijska plošča