Obravnava bolnika z akutno ledvično odpovedjo ob randomiolizi po fizičnem naporu - Kovačič, Ladislav (Medicinski razgledi, 2000)
V prispevku je opisan primer bolnika z akutno ledvično odpovedjo zaradi mioglobinurije, ki se je razvila ob rabdomiolizi po fizičnem naporu. Predstavljen je pristop k bolniku z akutno ledvično odpovedjo, poudarjen pomenanalize seča in biokemičnih preiskav seruma in seča, iz katerih izračunamo diagnostične kazalce. Z njimi ločimo med dvema najpogostejšima vrstama akutne ledvične odpovedi, med prerenalno azotemijo in akutno tubularnonekrozo. V nadaljevanju so predstavljene značilnosti rabdomiolize s poudarkom na rabdomiolizi po fizičnem naporu.
Keywords: Kidney failure, acute; ledvice; akutna odpoved; Etiology; napor; Therapy; rabdomioliza; Rhabdomyolysis; Diagnosis; zdravljenje; Exertion; Adult; Hemoglobinuria; Urinalysis; Biological markers; Uremia; Nephritis, interstitial; Glomerulonephritis; Urethral obstruction; Ureteral obstruction; Creatinine; Urea; diagnostika