Gospodarne konstrukcije v lesu - Juvanec, Borut (Les (Ljubljana), 1999)
Arhitektura se je razvila iz tiste obrti, ki je zagotavljala pračloveku varovanje pred zunanjimi vplivi: pred živo in pred mrtvo naravo. Z uporabo orodja si je zagotovil vee sredstev, kot jih je potreboval za golo preživetje - tako je lahko svojo energijo uporabil drugje. Podobno se je razvila tudi umetnost. Arhitektura je nekje vmes, med umetnostjo oblikovanja prostora in med tehniko. Arhitektura je skupek zahtev uporabnika, možnosti narave in seveda zmožnosti graditelja. Narava je pri tem kar radodarna vendar pa jo je treba znati in hoteti izkoristiti. Pri tem so najpomembnejši elementi uporaba sončne energije, uravnavanje stalne vlage pri nižjih temperaturah ter uravnavanje enakomerne višje toplote v objektih. KOZOLEC je najboljši primer uporabe prvega načela: postavljen je 'na poudne' ali 'na sonce', kot pravijo, s strešino, ki je obrnjena čimbolj pravokotno na sončne žarke. Postavljen je 'na veter', v taki smeri, kjer je izkoristek vetra največji. Kozolec je najbolj pametna zgradba (v svojem delovanju), kar smo jih dobili od naših dedov. KLET je element zgradbe, ki konstrukcijo nosi, hkrati pa izrablja nižje temperature tal in njihovo vlago za hranjenje svoje vsebine. KAŠČA, ki je sestavljena iz zidane kleti in iz lesenega telesa, izrablja tla za nižje temperature in za ugodno vlago, v zgornjem delu pa za toploto zunanjega sveta. SAMONOSNA KONSTRUKCIJA kašče združuje lastnosti kašče v lesu s pametno konstrukcijo, ki pomeni hkrati obod in nosilnost, zraven pa prihrani tudi material, delo in v končni fazi ohranja naravo; lepo število dreves, ki bi sicer nosila konstrukcijo, lahko na ta način še vedno stoji. Drevesa tako ohranjajo naravno ravnovesje, izboljšujejo ozračje, pa še lepa so. Arhitektura ima tri elemente: delovanje, konstrukcijo in dekoracijo. Kadar so ti trije elementi najbolj prepleteni, kadar v celoti delujejo, takrat je arhitektura popolna. Danes lahko na umeten način uravnavamo delovanje. Za to potrebujemo ogromne količine energije. To je drago. Cenene rešitve, ki jih ponuja narava sama, pa niso le poceni, so zastonj. Le videti jih je treba. In znati vgraditi. Naši predniki so jih znali.
Keywords: lesene konstrukcije; kozolci; kleti; kašče; lastnosti