Otrok in plesno izročilo - Knific, Bojan (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
V zadnjih dveh desetletjih se je bistveno spremenilo delovanje otroških folklornih skupin, ki niso več neme posnemovalke odraslih, temveč ustvarjajo svoj program, primeren različnim starostnim stopnjam otrok. Vodje folklornih skupin in učitelji naj bi po ustreznih metodičnih postopkih plesno izročilo posredovali otrokom, saj je njihova naloga, da usposobijo otroke za prihodnost in jim dajo ustrezna znanja. Z odgovornim odnosom do plesnega izročila in vključevanjem njegovih prvin v predšolske in šolske programe bomo znali vrednotiti in ohranjati kulturno dediščino našim zanamcem.
Keywords: Slovenci; Slovenes; ethnology; etnologija; child; otroci; ljudski ples; folklorne skupine