Instrumenti zemljiške politike za zagotavljanje cenovno dostopnih najemnih stanovanj - Kerbler, Boštjan Kefo (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2022)
Eden od ključnih izzivov stanovanjske politike držav in njihovih lokalnih oblasti je zagotavljanje ustrezne oskrbe s stanovanji, zlasti oskrbe s cenovno dostopnimi najemnimi stanovanji. To so stanovanja, za katere stroški najema ne presegajo finančnih zmožnosti gospodinjstva s povprečnimi dohodki, stroški obratovanja pa ne presegajo 30 odstotkov celotnega dohodka gospodinjstva. Ker na ponudbo in povpraševanje na stanovanjskem trgu pomembno vpliva zemljiška politika, so v prispevku predstavljeni primeri izvajanja instrumentov zemljiške politike za doseganje cenovno dostopnih najemnih stanovanj, ki jih uporabljajo državne in lokalne oblasti v različnih evropskih državah, in sicer v Švici, Avstriji, Nemčiji, Belgiji, Franciji in na Nizozemskem. Ker se v Sloveniji, še posebej v mestnih občinah oziroma njihovih urbanih središčih, soočajo s pomanjkanjem zemljišč, na katerih bi bil mogoča gradnja cenovno dostopnih najemnih stanovanj, in ker to skupaj z velikim povpraševanjem po stanovanjih močno dviguje cene stanovanjskih nepremičnin, so v prispevku poudarjeni tisti instrumenti, da bi lahko bili primerni za izvajanje pri nas, predvsem na občinski ravni.
Keywords: cenovno dostopna stanovanja; mestne občine; stanovanjska politika; zemljiška politika