Organizacijska klima - element uspešnosti v zdravstveni negi - Lorber, Mateja (Obzornik zdravstvene nege, 2009)
Izhodišča: Organizacijska klima obsega značilnosti, ki so skupne večini zaposlenih posamezne organizacije in ki obenem vplivajo na uspešnost in zadovoljstvo zaposlenih. Le zadovoljni zaposleni so lahko tudi uspešni in prispevajo h kakovosti. Namen: Z raziskavo smo želeli ugotoviti stanje organizacijske klime ter stopnjo zadovoljstva zaposlenih v zdravstveni negi v izbrani organizaciji ter njun vpliv na uspešnost zaposlenih. Metode: Odločili smo se za neeksperimetalno raziskovanje ter v tem okviru uporabili metodo terenske študije in tehniko anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo 105 zaposlenih v zdravstveni negi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. Uporabljen je bil anketni vprašalnik za merjenje organizacijske klime, ki ga je v okviru projekta SiOK (Slovenska organizacijska klima) izdalaGospodarska zbornica Slovenije. Temu vprašalniku so bila dodana vprašanja, s katerimi smo ugotavljali vplive na uspešnost, ter vprašanja za oceno stopnje zadovoljstva zaposlenih. Podatke smo obdelali s pomočjo računalniškega programa SPSS 12.0, uporabili smo regresijsko analizo in analizo variance. Rezultati in diskusija: Iz analize podatkov je razvidno, da med zaposlenimi v zdravstvenem domu prevladuje relativno dobra organizacijska klima. Primerjava med Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca in ostalimi slovenskimi podjetji, vključenimi v projekt SiOK, je glede povprečja ocen pokazala, da so zaposleni v zdravstveni negi vse dimenzije organizacijske klime in stopnjo zadovoljstva pri delu označili s statistično pomembno višjo oceno. Prav tako je zaslediti zmerno pozitivno povezavo med starostjo zaposlenih v zdravstveni negi in zadovoljstvom pri delu.
Keywords: Organisation climate; organizacijska klima; uspešnost; zadovoljstvo; zaposleni; zdravstvena nega; zdravstveni delavci