Sistem varovanja tajnih podatkov v Republiki Sloveniji v luči demokratičnega zagotavljanja nacionalne varnosti - Prezelj, Iztok (Teorija in praksa, 2015)
Grožnja nezakonitega odtekanja tajnih podatkov zahteva oblikovanje učinkovitega sistema varovanja tajnih podatkov v vsaki sodobni državi. Varovanje tajnih podatkov zahteva celovit pristop, ki presega ozko sistemsko razmišljanje. Članek v tem smislu opredeljuje koncept celovitega sistema varovanja tajnih podatkov, ki obsega zakonodajne in institucionalne elemente, kriterije za določanje tajnih podatkov, kriterije za dostopanje do tajnih podatkov, časovno omejenost tajnosti in postopke za umik tajnosti, mehanizme za zaščito virov, ki razkrijejo kazniva dejanja itd. Proučitev obstoja teh elementov v Sloveniji kaže, da je država sistemsko dokaj celovito uredila področje varovanja tajnih podatkov, vendar pa se sooča še z nekaterimi perečimi izzivi.
Keywords: Data protection; Javna varnost; nacionalna varnost; obveščevalna dejavnost; Public safety; Secret service; Slovenia; Slovenija; Tajna služba; tajni podatki; varovanje tajnih podatkov; Varstvo podatkov