Srednja Evropa v literarnovedni razpravi - Zelenka, Miloš (Primerjalna književnost, 2009)
Razprava, ki govori o Srednji Evropi kot predmetu literarnih in kulturoloških interpretacij, pokaže, da so za to kulturno in geografsko področje značilni nestalna središča in obrobja, ki se menjujejo, mešanje narodnosti, kultur in verovanj. Poseben način komunikacije je v Srednji Evropi privedel do netradicionalnih izmenjav literarnih vrednot, pa tudi do bojev in konfliktov med umetniškimi tradicijami in poetikami.
Keywords: primerjalna literarna veda; Srednja Evropa; Central Europe; srednjeevropska književnost; multietničnost; multikulturnost