Investigation of physical properties of tungsten-based single crystals using an ultrasonic method - Skotnicová, Kateřina (Materiali in tehnologije, 2014)
Z ultrazvočno metodo je bila izvršena meritev longitudinalne in transverzalne hitrosti nu ultrazvočnih valov v glavnih kristalografskih smereh kristalov čistega volframa in volframovega monokristala, legiranega s Ta in Mo. Monokristali s kristalografsko orientacijo 110 so bili izdelani s taljenjem v plazemskem obloku. Izmerjena je bila gostota rho kristala. Iz dobljenih podatkov so bili izračunani: elastična konstanta C ij kristala, faktor anizotropije A , Youngov modul E , strižni modul G in elastični modul pri stiskanju B pri dani kristalografski smeri in glavne vrednosti longitudinalnih in transverzalnih hitrosti ultrazvoka po Fochtu-Roisu-Chillyjevi metodi, Youngov modul, strižni modul, Poissonovo razmerje in Debyejeva temperatura. Meritev hitrosti ultrazvoka je bila izvršena s pulzatorjem s frekvenco od 10 MHz do 30 MHz. Ugotovljeno je, da legiranje čistega volframa z elementi, kot sta tantal in molibden, povzroči zmanjšanje povprečnih veličin v, C ij in B v številnih kristalografskih in polarizacijskih smereh, kot tudi veličino rho. Vpliv legirnih elementov na elastične lastnosti kristalov volframa je bil enak. Na podlagi dobljenih rezultatov se lahko sklene, da se ultrazvočna metoda lahko uporabi za kontrolo kvalitete monokristalov volframa in njegovih malo legiranih zlitin z meritvijo oslabitve ultrazvočnih valov v različnih delih preizkušanih vzorcev.
Keywords: tungsten; volfram; monokristal; single crystal; fizikalne lastnosti; physical properties; ultrasonic method; ultrazvočna metoda