Končniški in mešani naglasni tip samostalnikov a-jevske sklanjatve v nadiškem narečju slovenščine - Šekli, Matej (Slavistična revija, 2007)
V prispevku sta obravnavana končniški in mešani naglasni tip samostalnikov a-jevske sklanjatve v nadiškem narečju slovenščine s slovanskega (zgodovinsko)primerjalnega jezikoslovnega vidika. Pojavljanje dveh podtipov končniškega naglasnega tipa kaže na ohranjanje slovanskega naglasnega arhaizma v slovenščini, in sicer razlikovanja med odrazom praslovanskega naglasnega tipa b in praslovanskega naglasnega tipa c pri samostalnkih s praslovanskim kratkim samoglasnikom v edinem zlogu osnove.
Keywords: accentology; a-declension; a-jevska sklanjatev; desinential accent paradigm; Jevšček; končniški naglasni tip; mešani naglasni tip; mobile accent paradigm; morphological accent paradigms; nadiško narečje; naglasoslovje; Natisone dialect; oblikotvorni naglasni tipi; samostalnik; Slovene dialectology; Slovene language; slovenska narečja; slovenščina