Vpliv vode, piridina in dioksana na celulozo - Tišler, Vesna (Les (Ljubljana), 2002)
Na podlagi pregledane literature smo ugotovili, da voda, piridin in dioksan različno delujejo na celulozo. Voda povzroča nabrekanje celuloze. Piridin se absorbira na celulozo, vendar povzroča manjše nabrekanje kot voda. Dioksan ne more tvoriti vodikovih vezi. Zaradi tega se ne more adsorbirati na celulozo, le vključi se lahko v celulozno zgradbo.
Keywords: celuloza; voda; piridin; dioksan