Razgradnja lesa zaradi delovanja svetlobe in gama žarkov - Hrastnik, David (Les (Ljubljana), 2006)
V prispevku je opisan vpliv svetlobe in gama žarkov na razgradnjo lesa. Svetloba z nižjo energijo od gama žarkov v lesu povzroči različne kemijske reakcije. Pojavijo se tudi strukturne in barvne spremembe lesa, ki so odvisne tudi od drugih dejavnikov, kot so temperatura, klimatski pogoji itd. Gama žarki zaradi velike energije prodrejo globlje pod površino lesa in sprožijo različne kemijske reakcije.
Keywords: les; razgradnja; celuloza; lignin; vpliv svetlobe