Povezanost med ravnijo izvirnosti likovnega izraza učencev pri pouku likovne umetnosti in ravnijo njihove strpnosti do raznolikosti - Huzjak, Miroslav (Revija za elementarno izobraževanje, 2017)
Cilj raziskave je bil proučiti povezanost med ravnijo izvirnosti likovnega izraza učencev pri pouku likovne umetnosti in ravnijo njihove strpnosti do razlik. Udeleženci so bili učenci prvega, drugega in tretjega razreda osnovne šole, skupaj 110 učencev. Potrjeno je, da je med učenci, ki so imeli uvod v učno uro z uporabo na poučevanju likovnega problema zasnovanega didaktičnega modela, in tistimi, ki ga niso imeli, statistično pomembna razlika. Rezultat učenja in umestitve umetnostnega izrazja, analize motivov in razlage, pa tudi prikaza likovnih tehnik je bil višja raven ustvarjalnosti v likovni izvedbi in višja raven strpnosti. Ugotavljamo, da se z ustrezno izbiro didaktičnega modela pri poučevanju likovne umetnosti močno izboljša širok nabor stališč in prepričanj učencev.
Keywords: likovna vzgoja; visual art; visual arts; didactics; likovna umetnost; metodika; originality; strereotype; učne metode; children's drawing; izvirnost; stereotipi; otroško risanje; začetni pouk; osnovne šole