The role of the experiences with the dead in the lives of individuals in rural Slovakia - Uhrin, Michal (Anthropological notebooks, 2025)
Namen tega članka je raziskati izkušnje ljudi z mrtvimi in s tem povezane obrede, prakse in ideje. Izkušnje in s tem povezane prakse je mogoče analizirati in razvrstiti kot individualne ali kolektivne glede na stopnjo njihove splošnosti, namen in togost, ter glede na to, ali gre za osebne izkušnje ali splošne pripovedi. Gradivo je bilo zbrano med dolgotrajnim etnografskim raziskovanjem v regiji Horehronie v osrednji Slovaški v letih 2023 in 2024. Raziskovalno območje zaznamuje visoka zastopanost članov rimskokatoliške cerkve slovaške narodnosti. Doslej opravljena etnografska raziskava kaže, da so obredi, prakse, povezane ideje in izkušnje ljudi z mrtvimi ter njihovo delovanje večdimenzionalni pojavi, na katere vpliva predvsem krščanska religija, v manjši meri pa tudi ljudska verovanja ali vernakularna religija. Delovanje mrtvih se običajno izraža kot odziv na izkušnje z mrtvimi, ki povzročajo izvajanje obredov, ritualiziranih oblik veden-ja, ritualiziranih praks ali drugih dejavnosti, pa tudi kot posledica razmišljanja o moralnih in verskih vidikih življenja posameznikov in družbe.
Keywords: agency of the dead; cultural anthropology; death; delovanje mrtvih; ethnography; ethnology; etnografija; etnologija; experiences with the dead; izkušnje z mrtvimi; kulturna antropologija; mrtvi; pracrice; praksa; ritual; rituali; Slovakia; Slovaška; smrt; vloga mrtvih