Analysis of corrosion properties of melt spun Nd-Fe-B ribbons coated by alumina coatings - Sojer, David (Materiali in tehnologije, 2013)
S sol-gel metodo smo oplaščili hitro strjene Nd-Fe-B-trakove za uporabo pri izdelavi plastomagnetov. Za analizo topografije in kemične sestave hitro strjenih in oplaščenih trakov smo uporabili Augerjevo elektronsko spektroskopijo, rentgensko fotoelektronsko spektroskopijo, spektroskopijo sekundarnih elektronov in elektronsko difrakcijsko spektroskopijo. Za določitev protikorozijske učinkovitosti oplaščenja smo izvedli pospešeni stresni preizkus pri temperaturi 110 °C in 90-odstotni vlažnosti, čemur je sledila analiza masnih izgub. Z vibracijskim magnetometrom smo primerjali magnetne lastnosti prahov pred oplaščenjem in po njem. Oplaščanje z Alspodaj{2}OspodajO{3} je izkazalo kot izvrstna protikorozijska zaščita materiala, ki je odlično zaščitila tudi magnetne lastnosti. Aplikacije plastomagnetov se s tem lahko razširijo tudi na področja, ki zahtevajo zahtevnejše atmosferske razmere, tj. pri višjih temperaturah in visoki vlažnosti.
Keywords: plastomagneti; magnetne lastnosti; oplaščanje