Merjenje napovednikov blagostanja med mladostniki v Sloveniji - Kozina, Ana (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2019)
Merjenje blagostanja pridobiva pozornost tako na področju psiholoških raziskav, kot tudi na področju vzgoje in izobraževanja. V slovenskem prostoru lahko zaznamo pomanjkanje psihometrično veljavnih mer blagostanja pri otrocih in mladostnikih. V pričujoči raziskavi sva se osredotočili na psihometrične lastnosti dveh mer, ki merita dejavnike blagostanja za mladostnike: Merjenje razvoja otrok MDI (angl. Middle Years Development Inventory; Schonert-Reichl idr., 2013) in Mera blagostanja mladostnikov EPOCH (angl. Measure of Adolescent Well-Being; Kern, Benson, Steinberg in Steinberg, 2016). Za namene validacije obeh mer sva preverjali njuno strukturo, zanesljivost ter konvergentno in diskriminativno veljavnost. Analize so bile izvedene na podvzorcu PISA 2015. Vzorec zajema 3224 udeležencev s povprečno starostjo 16,65 let in standardnim odklonom 4,19. Konfirmatorna faktorska analiza je bila izvedena posebej za vprašalnik MDI in za dve dimenziji vprašalnika EPOCH. Rezultati konfirmatorne faktorske analize so pokazali zadovoljivo prilaganje modela izvorni različici v skladu s predpostavljeno strukturo. Vse dimenzije in podlestvice izbranih mer so zadovoljivo zanesljive (alfa koeficienti se gibljejo med 0,72 in 0,92). Analizirali sva koeficiente povezanosti med podlestvicami oziroma dimenzijami MDI in EPOCH ter dosežki na Vprašalniku spodbujanja pozitivnega razvoja mladih (PYD, Geldof idr., 2014) ter razlike med spoloma. Zaključiva lahko, da sta vprašalnika MDI in dve dimenziji vprašalnika EPOCH ustrezno zanesljivi in veljavni za uporabo v raziskovalne namene tudi v slovenskem prostoru.
Keywords: adolescents; blagostanje; Measure of Adolescent Well-Being EPOCH; measurement; Mera napovednikov blagostanja mladostnikov EPOCH; merjenje; Merjenje razvoja otrok MDI; merske značilnosti; metric characteristics; Middle Years Development Inventory MDI; mladostniki; positive psychology; Positive Youth Development PYD; pozitivna psihologija; test validity; veljavnost; Vprašalnik spodbujanja pozitivnega razvoja mladih PYD; well being