Predlog dopolnitve slovenske zakonodaje na vojaškem področju - Potočnik, Gregor (Sodobni vojaški izzivi, 2023)
Delovanje državnih organov temelji na zakonodaji. Vojaško področje, ki je ožje od obrambnega, z vsemi značilnostmi in lastnostmi največjega skupka kinetične energije in hkrati celostne energije državne institucionalizirane prisile pa je še toliko bolj odvisno od pomena in namena državne zakonodaje. Priporočljivo bi bilo, da bi slovenska zakonodaja na vojaškem področju v prihodnje učinkoviteje in predvsem uspešneje sledila mednarodnemu dogajanju na področju vojaške zakonodaje, znanosti ter vojaških raziskav in razvoju. Interdisciplinarne vsebine na vojaškem področju zahtevajo posebno pozornost, previdnost in predvsem daljnosežno predvidljivost, kar je v sodobnem svetu težko, vendar ne neizvedljivo. Predvidljivost prihodnjega vojaškega dogajanja potrebuje jasno, ciljno določno in nedvoumno zakonodajno vsebino.
Keywords: defense; legislative documents; military; military science; obramba; policy documents; politični dokumenti; Pravo; Uporaba vojaške sile; Vojaška politika; vojaška znanost; vojaštvo; zakonodajni dokumenti