Uvajanje načel transparentnost v delo javne uprave - Demšar, Franci (Družboslovne razprave, 2008)
Znanje je v večini družbenih sistemov visoko na lestvici vrednot. Hkrati je eno osnovnih načel delovanja sodobnih družbenih sistemov tudi zagotavljanje transparentnosti. V članku avtorja prikazujeta pomen transparentnosti v javnih politikah in analizirata vzpostavljanje transparentnosti v Javni agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) kot mehanizmu za izboljšanje kakovosti raziskovalnega dela. Ugotavljata, da je vključevanje sodobnih tehnologij, ki ukinjajo monopol nad informacijami in njihovo interpretacijo, temelj za doseganje večje učinkovitosti delovanja raziskovalnih institucij in za povečevanje kakovosti raziskovalnega dela. Z objektiviziranjem evalvacijskih meril so postali nerelevantni nekateri tradicionalni načini vrednotenja znanosti, ključna pri transparentnosti raziskovanja, ki se financira iz javnega denarja, pa je medsebojna sočasna kontrola vseh udeležencev v procesu.
Keywords: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije; Science policy; Public policy; Znanstvena politika; Scientific research; Javna politika; Quality; scientific method; Znanstveno raziskovanje; Evaluation; Kakovost; Vrednotenje; Slovenia; Slovenija; ARRS; Association of Road Racing Statisticians