Reprezentacija moškosti v popularnem rapu na primeru 50 Cent - Šadl, Zdenka (Teorija in praksa, 2007)
Avtorici v članku izhajata iz predpostavke o ponovnem vzpostavljanju hegemonične, t.j. vodilne moškosti, ki a priori negativno definira nasprotni pol - ženskost. Z analizo avdio-vizualnih posrednikov med ustvarjalcem in publiko na primeru ustvarjalca 50 Cent ugotavljata, da je reprezentacija črne moškosti strukturirana s tradicionalnimi diskurzi hegemonične moškosti, ki jih dopolnjujejo elementi dveh novih verzij moškosti: novega moškega - narcisista in maščevalnega moškega. Ugotavljata tudi, da je tako v popularno glasbo oz. popularni rap vpet seksizem, ki se, oprt na estetiko pornografije, izraža skozi proslavljanje maskulinizma (kot skupka moških lastnosti, a tudi kot sistema in ideologije) in reduciranje žensk na spolni objekt.
Keywords: Popular music; Popularna glasba; Rap (Glasba); Rap (Music); Glasbeniki; Musicians; Seksizem; Sexism; Masculinity; Moškost; Hegemonism; Hegemonizem; United States of America; Združene države Amerike; rapping; rap; seksualnost; ZDA