O možnih spremembah pravne ureditve gospodarjenja z gozdovi v zasebni lasti - Pucelj Vidović, Tanja (Javna uprava, 2023)
Manjšem poseku lesa od želenega (nerealizaciji načrtovanega poseka) v slovenskih zasebnih gozdovih botrujejo številni razlogi. Pravna ureditev bi sicer tudi lahko bila (delni) vzrok za tako stanje, vendar iz povprečja rezultatov ankete zasebnih lastnikov gozdov ne izhaja, da bi imela pravna ureditev odločilen vpliv, hkrati pa je kritičen odnos do normativne ureditve in/ali do njenega izvajanja prisoten zlasti pri nekaterih večjih lastnikih zasebnih gozdov. Vsekakor je pri premisleku o uvajanju sprememb zakonodaje s ciljem večjega poseka lesa prvi in bistveni korak analiza ter oblikovanje politike različnih pristopov za različne skupine (kategorije) zasebnih lastnikov gozdov. Najprej je treba preučiti obstoj (ne)motivacije za posek lesa glede na različna dejanska stanja oziroma razmere zasebnih lastnikov gozdov in šele na tej podlagi je mogoče oblikovati različne (normativne in praktične) pristope pri obravnavi različnih kategorij lastnikov gozdov. Ob tem pa je treba upoštevati dejstvo, da imajo številni zasebni lastniki gozdov v lasti razmeroma majhne površine gozda, kar pomembno usmerja njihovo (ne)gospodarjenje z gozdom.
Keywords: gospodarjenje z gozdovi; Slovenija; stvarno pravo; zasebna lastnina; zasebni gozdovi