Developing critical thinking among children and bibliotherapy in the library - Bišćan, Frida (Knjižnica, 2023)
Namen: Prispevek želi poudariti možnosti kritičnega mišljenja pri otrocih z izvajanjem biblioterapevtskih delavnic v knjižnici, ki za osnovo uporabljajo tradicionalne otroške zgodbe. Delo temelji na tečaju, ki ga avtorici izvajata na hrvaškem Centru za permanentno strokovno usposabljanje knjižničarjev z namenom spodbujanja kritičnega mišljenja otrok, razvoja bralnih navad in oblikovanja kritičnih bralcev. Temelji na delavnicah, ki so bile integralni del mednarodnega projekta TRACE.Pristop/metodologija: Prispevek predstavlja delavnice, ki sta jih avtorici izvajali v okviru Erasmus+ projekta Traditional children’s stories for a common future – TRACE. Preko Centra za permanentno strokovno usposabljanje knjižničarjev sta jih predstavili knjižničarjem v celotni državi. V njih z uporabo različnih metod spodbujamo otroke h kritičnemu mišljenju in oblikovanju lastnega mnenja. Večina metod temelji na posodobljeni Sokratovi metodi.Rezultati: Otroci pogosto nimajo priložnosti izraziti svojega mnenja skozi izpraševanje svojih odnosov. Delavnice so prikazale, kako je mogoče uporabiti zgodbe z različnimi etičnimi temami za spodbujanje kritičnega mišljenja otrok in učenja aktivnega sodelovanja v skupnosti.Uporabnost: Glede na možnost uporabe/kombiniranja več metod in izvajanja delavnic v nadaljevanjih, je mogoča uporaba tako v šolskih knjižnicah kot tudi otroških oddelkih splošnih knjižnic.Originalnost/vrednost: Prispevek prikaže pomembnost razvoja kritičnega mišljenja otrok in poudari vrednost tradicionalnih zgodb, ki vplivajo na otroško zavedanje njihove osebnosti ter oblikovanje odnosov, kar prispeva k zmožnosti reševanja življenjskih težav in razvoju vrednotnega sistema ter izboljšanju medosebnih odnosov.
Keywords: biblioterapija; branje; Hrvaška; kritično mišljenje; otroci; splošne knjižnice