Makedonska kulturna dediščina kot predmet politične manipulacije skozi prizmo arhitekturno-političnega projekta Skopje 2014 - Filak, Manca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2018)
Prispevek se ukvarja z makedonsko prestolnico Skopje in trenutnimi spremembami v mestu, ki so posledica arhitekturno-političnega projekta Skopje 2014. Ta je vse od začetka leta 2010 zaradi velikosti in kontroverznosti močno spremenil izgled mesta ter odnos do kulturne dediščine prebivalcev Skopja in Makedonije. V prispevku skušam analizirati razvoj mesta skozi različna zgodovinska obdobja, ki je pripeljal do današnjega stanja; s poudarkom na modernističnem projektu po skopskem potresu leta 1963 in obdobju projekta Skopje 2014. Oba projekta sta primer odnosa politike in države do reguliranja kulturne dediščine in s tem (po)ustvarjanja nacionalne identitete.
Keywords: cities and towns; cultural heritage; cultural policy; cultural property; kulturna dediščina; kulturna politika; mesta; nacionalizem; nationalism; projects; projekti; Skopje (Macedonia); Skopje (Makedonija)