Animal production systems as a selective environment for antibiotic resistance genes - Ambrožič, Jerneja (Acta agriculturae Slovenica, 2012)
V zadnjem desetletju je uporaba antibiotikov v živinoreji pritegnila pozornost širše javnosti. Nenadzorovana, prekomerna in nenamenska uporaba antibiotikov je, predvsem preko mehanizma horizontalnega prenosa genov, omogočila selekcijo in širjenje proti antibiotikom odpornih bakterij in genov z zapisi za odpornost. Prenos odpornih bakterij oziroma genov z zapisi za odpornost med človekom in živalmi poteka predvsem preko prehranjevalne verige. Posledično lahko odporne bakterije ali geni z zapisom za odpornost, ki izvirajo iz živinorejskega okolja, zmanjšajo učinkovitost zdravljenja bakterijskih okužb z antibiotiki pri človeku. Vse večja grožnja pojavljanja novih večkratno odpornih patogenih bakterij, ter kot posledica vpliv na zdravje ljudi in tudi ekonomska škoda, so pripeljali do odločitve Evropske skupnosti, da od leta 2006 prepove uporabo antibiotikov kot pospeševalcev rasti v živinoreji. Nedavno pa so sprejeli tudi priporočilo, po katerem naj se antibiotikov v živinoreji ne bi uporabljalo več niti za profilakso. V večini držav izven EU podobne zakonodaje še niso sprejeli. V tem članku so opisani primeri razvoja in pojavljanja odpornosti proti antibiotikom, ki se uporabljajo tako v humani medicini in veterini, kot posledica mnoične uporabe v živinoreji.
Keywords: animal husbandry; animal production; živinoreja; antibiotic; antibiotics; antibiotiki; odpornost; resistance genes; food; geni; živila