Predlog racionalnega presejanja osteoporoze v osnovnem zdravstvu - Hren, Rok (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Predpogoj za zmanjšanje pojavnosti osteoporoznih zlomov je zgodnja prepoznava pomenopavznih žensk z osteoporozo z merjenjem mineralne kostne gostote (MKG). Glavno vlogo pri napotitvi takih bolnic na meritev imajo izbrani ginekologi in osebni zdravniki, vendar pa učinkovita merila presejanjaglede na ceno merjenja MKG še niso določena. Merila, ki so trenutno na voljo (npr. SCORE, ORAI, ABONE), so zelo široka in njihova specifičnost je majhna. Namen naše raziskave je bil ovrednotiti preprosta pravila odločanja, ki bi lahko izboljšala prepoznavanje bolnic z velikim tveganjem za zlom in hkrati omogočila čim manj nepotrebnih meritev. Metode. V raziskavi je 357 osebnih zdravnikov in izbranih ginekologov preiskovanke napotilo na merjenje MKG po naslednjih pravilih odločanja: a) preiskovanka je že vsaj 5 let po menopavzi, b) preiskovankin indeks telesne mase (ITM) je manjši od 26 kg/m2 inc) preiskovanki niso še nikoli prej diagnosticirali osteoporoze. MKG ledvenehrbtenice in/ali kolka so preiskovankam izmerili z dvoenergijsko rentgensko absorpciometrijo (DXA) v 5 centrih z merilci Hologic (Hologic Corp., Bedford, MA, ZDA) ali Lunar (LunarCorp., Madison, WI, ZDA). Rezultate meritve z DXA, izražene kot vrednost T, so poslali zdravnikom v osnovnem zdravstvu. Rezultati. V raziskavi je sodelovalo 2339 preiskovank. Do konca raziskave je 327 zdravnikov (92%) sporočilo rezultate o meritvah pri 2196 preiskovankah (94%). Pri 1332 preiskovankah od 2196 (61%) je bila ugotovljena osteoporoza, pri 637 (29%) osteopenija, 227 (10%) pa jih je imelo normalno MKG. Približno 30% bolnic z osteoporozo je že imelo zlom po minimalni poškodbi. Med vsemi preiskovankami je bila prevalenca osteoporoze 34% pri mlajših od 55 let, 50% pri starosti 55-59 let in 69% pri starejših od 60 let. Za odkritje ene bolnice z osteoporozo med preiskovankami, starejšimi od 60 letin z ITM < 24,5 kg/m2 je bilo potrebno opraviti 1,32 DXA meritve. (Izvlečekprekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: Age factors; Body mass index; Bone density; Diagnosis; diagnostika; Epidemiology; Kost, gostota; Osteoporosis; Osteoporoza; Pomenopavza; Postmenopause; Prevalenca; Prevalence; preventivna medicina; Risk assessment; Starostni faktorji; Telesna masa, indeks; Tveganje, ocenjevanje