Književnost kot kulturna ekologija na primeru Geistrovega romana Risarica - Čeh Steger, Jožica (Slavistična revija, 2021)
Kulturna ekologija, ki razlaga človeško kulturo na osnovi evolucijske teorije in s pomočjo ekoloških pojmov, pripiše književnosti v ekosistemu kulture posebno mesto in ekološko funkcijo. V pričujočem prispevku je na podlagi Zapfovega kulturnoekološkega funkcijskega modela književnosti predstavljen Geistrov roman Risarica (2012), v katerem so prepoznavne značilnosti kulturnokritičnega metadiskurza, imaginativnega protidiskurza in reintegrativnega interdiskurza. Geister se zavzema za neantropocentrično etiko narave, zagovorništvo narave razlaga v naravoslovnih esejih, strokovnih knjigah in člankih, na estetski način prihaja do izraza tudi v njegovih leposlovnih delih.
Keywords: cultural-ecological model of literature; defence of nature; ecological literary science; ekološka literarna veda; Geister, Iztok; književnost kot metaforični ekosistem; kulturnoekološki model književnosti; literature as a metaphorical ecosystem; zagovorništvo narave