123 Apnena moka na sadnem vrtu. Sedaj bode čas, tako poroča Ph. Gerhardt-Sonnen-schied v „Praktischer Eathgeber im Obst- und Garten-bau", da pričnemo z delom, katero je pa še malo znano, a neprecenjeno; to je namreč potresanje drevja z ap-neno moko. Za to delo je najboljši oni čas, v kojem se začno cvetni popki napenjati, ia pa vlažen miren dan, tedaj obvisi namreč apnena moka po vsem drevji. Smoter potresanju je: 1. Da drevesne vrhove očistimo mahu, lišajev in mrčesov. Moka ostane po mahu in po lišajih in jih zamori ter pokonča zalego mrčesov. 2» Da zavarujemo cvetne popke proti mrčesu in jih utrdimo proti škodljivemu vremenu. Apnena moka po zunanjih delih popkov brani mrčesom, da jajčkov ne zalegajo v popke. 3. Da se zemlja pod drevjem gnoji. Moko narediš tako: Dobro žgano apno naŠKropiš z vodo (na eden stot apna dvajset litrov vode). Apno spraviš na kup, pokriješ ga z ruševino, katero tako stlačiš, da zrak ne more do apna. čez 3 ali 4 dni je apnena moka dobra v rabo. Razprašiš jo tako: Pri majhnih drevesih mečeš jo od tal, pri velicih z lestve v vrhe dreves. Posebnih priprav za to ne poznam. rPo moji misli jih ni še nič, ker kolikor je meni znano, ne rabijo in ne poznajo še nikjer apnene moke, kot ljudje našega kraja, ki so me zadnjo jesen popraševali po vzroku rodovitnosti mojih dreves. česar jim nikakor nisem prikrival.