Foreign direct investment, economic freedom and economic performance in Sub-Saharan Africa - Ajide, Kazeem Bello (Managing global transitions, 2015)
Zaradi polemike o tem, ali je neposredni vpliv neposredne tuje naložbe (FDI) na rast odvisen od določenih vmesnih členov ali ne, je preučevanje verjetnih posrednih členov na področju rasti FDI postalo pogosta tema pogovora. Medtem ko se je na eni strani izkazalo, da ima pomembnost ustanove ključno vlogo, pa so na drugi strani kot dobrega nadomestnega kandidata izbrali gospodarsko svobodo. Raziskava na podlagi tega preučuje vpliv priliva FDI na gospodarsko storilnost v podsaharski Afriki in v ospredje postavlja gospodarsko svobodo. Rezultati podpirajo vidik, da gospodarska svoboda vpliva na gospodarsko storilnost cele regije, njen vpliv na različne storilnosti sektorjev pa je zanemarljiv. Priporočljivo je, da ima v regiji prednost gospodarska svoboda in da FDI pritegnejo tudi drugi sektorji, ne samo primarni sektor, kot se to dogaja.
Keywords: economic freedom; podsaharska Afrika; economic performance; ekonomski razvoj; neposredne tuje investicije; panel data analysis; gospodarska svoboda; FDI priliv; gospodarska storilnost; analiza panelne ankete; FDI inflow