Priporočila za ukrepanje v vrtcu ob nujnih stanjih in nenadno nastalih bolezenskih znakih - Rok-Simon, Mateja (knjige, 2022)
»Priporočila za ukrepanje v vrtcu ob nujnih stanjih in nenadno nastalih bolezenskih znakih« (v nadaljevanju Priporočila) so prvotno nastala leta 2011 (prva izdaja, dopolnitev junij 2012) in so jih strokovni delavci v vrtcu dobro sprejeli ter ocenili kot praktično naravnana in zato zanje zelo uporabna. Po desetih letih smo pričujoča Priporočila prenovili z namenom, da bi se dopolnila z novostmi na področju ukrepanja ob posameznih bolezenskih stanjih, dodana ali razširjena so nekatera vsebinska področja (npr. dietna prehrana, dajanje zdravil na recept in paracetamola), upoštevali pa smo tudi nova priporočila glede ukrepanja v vrtcu v času nevarnosti širjenja okužbe s SARS-CoV-2. Priporočila so namenjena za pomoč strokovnim delavcem v vrtcu pri ravnanju ob življenje ogrožajočih in drugih nenadno nastalih stanjih, ki zahtevajo ukrepanje in/ali zdravniško pomoč. Navedeni so algoritmi ukrepanja za primer nujnega stanja, suma na nalezljivo bolezen in suma na nasilje nad otrokom ter ravnanje ob pogostejših zdravstvenih težavah otrok. Nujna stanja (z opisom simptomov in znakov ter zaporedjem ukrepanja) so nanizana po abecednem vrstnem redu, da bi jih strokovni delavci, ki niso zdravstveno izobraženi, v stresni situaciji hitreje našli.
Keywords: nalezljive bolezni; Otroški vrtci; Priporočila; urgentna stanja; Zdravstveno varstvo