Spreminjanje delovnih nalog slovenskih organizacijskih psihologov skozi čas - Boštjančič, Eva (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2016)
Področje psihologije dela in organizacije se, kot vsa znanstvena področja, nenehno razvija, in sicer na podlagi raziskovalnega dela in njegovih rezultatov, zaradi različnih situacijskih dejavnikov ter trendov in potreb, ki prihajajo iz organizacijskega okolja. Namen raziskave je bil primerjati delovne naloge psihologa, zaposlenega na področju dela in organizacije, nekoč in danes. Rezultate smo primerjali s podobnimi že objavljenimi slovenskimi in tujimi raziskavami. Rezultati naše študije kažejo, da je danes delo psihologov v organizacijah bolj raznoliko in bolj usmerjeno k individualnim oblikam dela (npr. psihološko merjenje, svetovanje, motiviranje) kot nekoč. Pogosteje delajo v mednarodnem okolju ter neposredno z zaposlenimi in vodji. Udeleženci so podali tudi priporočila psihologom, ki delajo oziroma želijo delati na področju psihologije dela in organizacije.
Keywords: industrial and organizational psychology; organizacijska psihologija; industrijska psihologija; work psychology; psihologija dela; psychologists; psihologi; work tasks; delovne naloge; Slovenia; Slovenija