O razvoju Slovenske vojske - Lipič, Ladislav (Sodobni vojaški izzivi, 2013)
Avtor v članku pregledno obravnava nastanek in razvoj Slovenske vojske, njeno vlogo v slovenski osamosvojitvi in ob izzivih, ki nas čakajo ob vključitvi v Nato in EU. V prvem delu besedila obravnava vzroke, ki so povzročili razpad JLA in oblikovanje slovenskih oboroženih sil, njihov razvoj iz TO in MSNZ v Slovensko vojsko, v drugem pa razmišlja o reorganizaciji in profesionalizaciji Slovenske vojske ter njeni vlogi v spremenjenih varnostnih okoliščinah prihodnosti.
Keywords: development priorities; general national resistance; military conscription; modern armed forces; MSNZ; National defence manoeuvre structure; prednostne naloge razvoja; profesionalizacija; professionalization; security environment; sodobne oborožene sile; splošni ljudski odpor; teritorialna obramba; territorial defence; varnostno okolje; vojaški rok