Opportunities to reuse fence posts using metal footings - Wong, Daniel (Acta silvae et ligni, 2025)
Leseni ograjni koli so lahko vkopani neposredno v tla, pritrjeni na kovinski čevelj, ki se zabije v tla, ali nameščeni na betonsko podlago s kovinskim čevljem. Domnevamo, da bi lahko tako kovinski čevlji, zabiti v zemljo, kot kovinski čevlji na betonski podlagi, ki preprečujejo stik lesa s tlemi, izboljšali zaščito pred razkrojem in termiti ter s tem podaljšali življenjsko dobo kolov. Po devetih letih izpostavitve v Kincardinu (Ontario, Kanada) na lokaciji, kjer vladajo razkroj in podzemni termiti, smo ugotovili, da so dvignjene podlage ograjnih kolov povezane z manjšim obsegom biološke razgradnje v primerjavi s koli, vkopanimi neposredno v tla. Kovinski čevlji, zabiti v zemlji, in kovinski čevlji na betonski podlagi so posebej učinkovito prispevali k zmanjšanju pogostosti napadov termitov. Kovinski čevlji, zabiti v zemlji, in čevlji na betonski podlagi lahko tudi omogočajo sanacijo obstoječih ograjnih kolov za ponovno uporabo zgornjega dela kolov, ki so bili prvotno vkopani v tla in so propadli v območju tal.
Keywords: decay; fence posts; MCA; ograjni koli; ponovna uporaba; razkroj; rdeči bor; red pine; reuse; termites; termiti