Healthy, happy teenagers - Janáček, Julius (Družboslovne razprave, 2020)
Članek preučuje razmerja med telesnim zdravjem, duševnim zdravjem, zadovoljstvom z življenjem in drugimi vidiki zadovoljstva z življenjem srednješolcev s Češke, iz Italije in Slovenije (n = 3814). Raziskava temelji na anketnem vprašalniku. Analiza je bila izvedena na osnovi regresijskih modelov. Med telesnim zdravjem, duševnim zdravjem in zadovoljstvom z življenjem obstaja pozitivna povezava. Povezava med duševnim zdravjem in zadovoljstvom z življenjem je pri preučenem vzorcu populacije močnejša kot povezava med telesnim zdravjem in zadovoljstvom z življenjem. Naša analiza opozori na številne dejavnike, povezane s počutjem sredjnešolcev: ukvarjanje s športom, uporaba zasvojljivih drog, stiki z naravo, medosebni odnosi itd. Medtem ko so dejavniki dobrega počutja na Češkem in v Sloveniji podobni, so pri italijanskih študentih drugačni. Dejavniki dobrega počutja se med študenti treh držav v veliki meri razlikujejo
Keywords: Dijaki; Happiness; Health; High school students; Kakovost življenja; Quality of life; Satisfaction; Sreča; Zadovoljstvo; Zdravje