List 13. Gospodarske skušnje. QVino na svinc poskušati.~) Nar ložeje in nar hitreje se zve; ali je vino s svincam mešano in tako ©strupeno, če se v vino kroglica iz cinka (ein Zinkkiigelchen) dene. Je vino svinčenato, se kroglica precej s tanjko kožico pokrije. — LOgljeva štupa.J Kdor se z mertvimi trupli ali z mertvino peča, (_postavim razudniki, mesarji, poko-pači in drugi), ali kdor mora kakošno gnjusno ali ga-bljivo dišečo reč v roke vzeti, naj si potem roke s suhim ogljevim praham dva- ali trikrat dobro odcrgne in potlej z mjilenico (^žajfnico) omije. (Zoper živinske usi.^ Uši zlo zlo zanemarjeno živino more*. To gerdavš mora gospodar sam otrebiti dati, ker sama od sebe kaj nerada gorko polt zapusti. ^Novice" so že marsikako poterjeno sredstvo zoper vto merčes naznanile; naj naznanijo tudi mojo skušnjo: Ce tvojo živino usi razdelavajo, ji postriži dolgo in gosto dlako, kjer so se vgnjezdile; *) razbeli v ponvi lane-niga olja ftudi kaj maliga masti prideni; pelji ži-vinče na toplo solnce, pomoči šet (kertačV) v vroče olje in ušivo živino namazi. Zdaj naj še nekoliko časa živinče na toplim ostane, de se polt dobro mašobe na-vzame. Tako spravljanje uši se mi od družin še skor naj bolje obnaša. Poskusite! —a — v t *) Ce šopa po celim života, da se dlaka povsod postriči ne more? Takrat, se ve, je druzih zdravil potreba. Vred.