Zdravljenje bolnikov s kroničnim hepatitisom B v Splošni bolnišnici Celje - Lešničar, Gorazd (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Na svetu ima ena tretjina ljudi serološke znake pretekle ali sveže okužbe z virusom hepatitisa B in 350 milijonov ljudi je kronično okuženih. Kronični hepatitis B je razlog za jetrno cirozo in jetrnega raka, zaradi česarumre več kot pol milijona ljudi letno. Ocenjujejo, da v Sloveniji živi približno dvajset tisoč kroničnih nosilcev virusa hepatitisa B. Kronične bolnike s hepatitisom B smo pri nas pričeli poskusno zdraviti z interferonom aže leta 1988, rutinsko pa šele zadnjih deset let z interferonom a in pet let z lamivudinom. Metode. Na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice v Celju smo retrospektivno raziskali učinkovitost in varnost sicer s protokolom načrtovanih zdravljenj pri 35 bolnikih (21 moških in 14 žensk) s kroničnim hepatitisom B (11 HBeAg pozitivnih), povprečno starih41 let. V obdobju 1994-2004 so bili zdravljeni z interferonom alfa in/ ali lamivudinom, po l. 2003 pa tudi s pegiliranim interferonom alfa in z adefovirjem. Rezultati. V obdobju 1194-2000 smo zdravili na različne načine petnajst bolnikov s kroničnim hepatitisom B (šest HBeAg pozitivnih) v treh do štirih enoletnih ciklusih s polletnimi prekinitvami, dvakrat z interferonom alfa, enkrat z interferonom alfa v kombinaciji z lamivudinom in enkrat z lamivudinom. Kljub dobri toleranci bolnikov na zdravila in spodbudnim rezultatom ob zaključkih posameznih ciklusov zdravljenja je sorazmerno hitro (3-6 mesecev) po prekinitvi zdravljenja pri večini prišlo do ponovnega poslabšanja z zvišanjem virusnega bremena in zvišanjem ALT v krvi, pri 3 bolnikih pa tudi do pojava odpornosti na lamivudin. Popoln odgovor na zdravljenje je do danes ohranilo 10 bolnikov (66,8`), 3 bolniki so v remisiji že pet let. Od l. 2003 dva bolnika, pri katerih je prišlo do ponovitve bolezni, zdravimo s pegiliranim interferonom a, bolnika z lamivudinsko odpornostjo pa z adefovirjem v kombinaciji z lamivudinom. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Drug Therapy; Hepatitis B; Hepatitis B E Antigens; Hepatitis B e, antigeni; Hepatitis, Chronic Active; Interferon-alfa; Interferon-Alpha; Jetra, ciroza; Lamivudin; Lamivudine; Liver Cirrhosis; Retrospective Studies; Retrospektivne študije; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid