Senzorična stimulacija v procesu ponovnega učenja gibanja pri odraslih po nezgodni poškodbi možganov - Povše, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Bolniki po nezgodni poškodbi možganov imajo pogosto težave s senzoričnim procesiranjem. To pomeni, da osrednje živčevje senzoričnih informacij iz okolja ne procesira na način, kot jih je pred poškodbo, zato je tudi delovanje in vedenje bolnika drugačno. Bolniki po nezgodni poškodbi možganov zaradi motenj gibanja ne prejmejo dovolj senzoričnih informacij ali pa se na prejete neprimerno odzovejo, pogosto ne morejo osmisliti tistega, kar vidijo, čutijo, slišijo ipd. Da bi pri takih bolnikih spodbudili gibanje ter izboljšali proces zaznavanja in učenja, lahko uporabimo senzorično stimulacijo, ki v programih fizioterapije dopolnjuje druge terapevtske tehnike in metode dela. S senzorično stimulacijo skušamo bolniku zagotoviti dovolj senzoričnih dražljajev ter ga tako spodbuditi k aktivnemu sodelovanju v procesu ponovnega učenja gibanja.
Keywords: gibanje; motnje; Movement; možgani; Nervous System; Perception; poškodbe; sensory integration; sensory stimulation; senzorična integracija; senzorična stimulacija; zaznavanje; živčevje